Sukker

Sukkerforbruget i Danmark er alt for højt. Danmark er det land i Europa med det tredje største indtag af ”sukkerslik” efter Sverige og Finland. For chokoladeprodukter ligger indtaget i Danmark sjette højest i Europa.

Ifølge den seneste nationale undersøgelse af danskernes kost (Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet) ligger det gennemsnitlige indtag af sukker i befolkningen på ca. 50 g pr. dag.

Tallet dækker imidlertid over store individuelle forskelle, og mange indtager langt mere. Desuden bygger tallet på en kostundersøgelse, og ofte viser sådanne undersøgelser for små indtag i forhold til det reelle, fordi folk undervurderer deres forbug. Ser man i stedet for på, hvor meget sukker der ”forsvinder” i Danmark, ligger tallet på 100 g pr. person i stedet for 50 g pr. dag. Det skal dog siges at dette tal også indeholder svind fra produktion. Så sandheden ligger et sted mellem 50 og 100 g.

De officielle kostanbefalinger angiver et maksimalt indtag af tilsat sukker på 10 % af kostens energiindhold. Det svarer til 50 g tilsat sukker om dagen pr. person, ved et indtag på 2000 kcal energi i alt. En meget væsentlig del af den danske befolkning indtager som nævnt mere end dette, specielt de større børn. Over 10 % af de større børn får over 100 g tilsat sukker om dagen - altså det dobbelte af det maksimalt anbefalede!

WHO (World Health Organisation) har for nyligt strammet deres anbefaling om sukkerindtag, som de mener bør sænkes til kun 5 % af energien fremadrettet.

Vi bekæmper det skjulte sukker

Det er netop det skjulte sukker, vi tager kampen op imod hos EASIS. Det har vi gjort lige fra starten. Når vi siger, at der ikke er tilsat sukker, så mener vi det. Det er ikke kun hvidt sukker, vi ikke tilsætter. Det er alt slags sukker – også frugtsukker, rørsukker, honning, glucosesirup (dextrose) samt stivelsesafledte produkter, der hurtigt i maven omdannes til sukkerarter.

Der forekommer selvfølgelig sukker fra nogle af de råvarer, vi bruger i vore produkter, fx er der et indhold af naturligt mælkesukker i alle mælkeprodukter og dermed også i vores EASIS is. Der er også naturlige sukkerarter i alle frugtbaserede produkter. Det har betydning fx i vores EASIS saft og EASIS marmelade. Hos EASIS forsøger vi at minimere disse naturligt forekommende sukkerarter så meget som muligt uden at gå på kompromis med kvalitet og smag.

Spar på sukker, bevar den søde tand

Ligesom Sundhedsstyrelsen siger vi: ”spar på sukker”. Men med vores mange produkter kan vi dog også tillade os at sige: ”bevar bare den søde tand”.