Allergener

Allergi har gennem de sidste årtier udviklet sig til en folkesygdom. Folk er typisk allergiske over for pollen, katte, støvmider samt en lang række fødevarer. For visse kan det ligefrem være fatalt, hvis de ikke er godt informeret og kan træffe de rigtige forholdsregler. Vi oplyser på alle EASIS produkter og på vores hjemmeside om indholdet af allergener. Vi gør alt for, at du nemt kan få overblik over, om du kan tåle de forskellige produkter.

Allergener i fødevarer

Nedenfor finder du en kort forklaring vedrørende allergener i fødevarer (Bekendtgørelsen om mærkning af fødevarer, BEK no. 1308 af 14/12/2005).

Glutenholdige kornprodukter: hvede, rug, byg, havre, spelt, kamut eller hybridiserede stammer heraf og produkter på basis heraf.

Følgende produkter af korn betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Glukosesirup på basis af hvede, herunder dextrose. Maltodextriner på basis af hvede. Glukosesirup på basis af byg. Kornprodukter, der anvendes i destillater til spiritus.

Æg og produkter på basis af æg.

Følgende produkter af æg betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Lysozym (fremstillet af æg), der anvendes i vin. Albumin (fremstillet af æg), der anvendes som klaringsmiddel i vin og cider.


Jordnødder og produkter på basis af jordnødder.

Soja og produkter på basis af soja.

Følgende produkter af soja betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Fuldstændig raffineret sojaolie og -fedt2). Naturlige blandede tocopheroler (E 306). Naturligt D-alpha-tocopherol. Naturligt D-alpha-tocopherylacetat. Naturligt D-alfa-tocopherylsuccinat hidrørende fra soja. Phytosteroler og phytosterolestere fremstillet af vegetabilske olier hidrørende fra soja. Phytostanolestere fremstillet af vegetabilske steroler hidrørende fra soja.

Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose).

Følgende produkter af mælk betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Valle, der anvendes i destillater til spiritus. Lactitol. Mejeriprodukter (kasein), der anvendes som klaringsmiddel i cider og vin.

Nødder

Mandel, hasselnød, valnød, akojonnød, pekannød, paranød, pistacienød, queenslandnød (macadamia) og produkter på basis heraf.

Følgende produkter af nødder betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Nødder, der anvendes i destillater til spiritus. Nødder (mandler, valnødder), der anvendes (som aroma) i spiritus.

Øvrige allergener

Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr.

Fisk og produkter på basis af fisk.
Følgende produkter af fisk betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Fiskegelatine anvendt som bærestof for vitamin-eller carotenoidpræparater og for aromaer. Fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klaringsmiddel i øl, cider og vin.

Selleri og produkter på basis af selleri.
Følgende produkter af selleri betragtes dog ikke som allergene ingredienser: Olie af selleriblade og olie af sellerifrø. Oleoresin af sellerifrø.

Sennep og produkter på basis af sennep.
Følgende produkter af sennep betragtes dog ikke som allegene ingredienser: Sennepsolie. Olie af sennepsfrø. Oleoresin af sennepsfrø.

Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø.

Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter udtrykt som SO2.

Phenylalaninkilde: Sødestoffet, aspartam, består bl.a. af phenylalanin. Der er nogle mennesker, der har sygdommen phenylketonuri, tidligere kaldet følingssyge. Det er en arveligt betinget stofskifteforstyrrelse, der gør, at nogle mennesker ikke kan nedbryde phenylalanin fuldstændigt. Mennesker med denne sygdom kan ikke tåle stoffer med phenylalaninindhold – og dermed he