Sukkerbomber to-go og flydende kalorier

Drikker du dine måltider?

Drikker du dine måltider?


De fleste vil umiddelbart sige nej – med mindre man er på en speciel kur eller diæt. Men hører du til den store del af befolkningen, som ofte nyder en latte, iskaffe, chai eller smoothie er svaret faktisk ja.

Mange af de drikkevarer, vi tager med os på farten, tænker vi sjældent ind som en del af vores daglige kost. Men det burde vi måske. Når vi køber mad og drikke ude, har vi ikke samme mulighed for at orientere os omkring indholdet af kalorier, fedt og sukker, som når vi laver det selv.

Store mad- og kaffekæder langer hver dag tusindvis af flydende sukker- og kaloriebomber over disken til den uvidende dansker. Flere af disse drikkevarer indeholder faktisk kalorier svarende til et helt måltid – eller over. For ikke at tale om det høje sukkerindhold.

En stor café latte indeholder omkring 11 sukkerknalder – uden man selv har tilsat sukker. Og en almindelig iskaffe indeholder mere sukker end det anbefales at indtage på en hel dag.

Det som gør problematikken endnu større er, at de såkaldte flydende kalorier ikke giver den samme mættende effekt som et måltid – på trods af samme kalorieindhold. Hjernen når ikke at opfatte kalorierne, da de ryger lynhurtigt igennem vores system uden tyggearbejde eller fx fibre til at sænke optagelsen. Desuden indtages disse drikkevarer næppe som måltidserstatning. Nærmere som et ’lille’ mellemmåltid eller et ubetydeligt (tror vi) lille ekstra indtag i dagligdagen.
Derfor skal man altså være ekstra opmærksom på drikkevarer.


Et godt sted at starte

Et godt sted at starte

Er du i gang med en livsstilsforandring eller et vægttab kan et godt første skridt være at se på dine drikkevaner. Hvad plejer du at drikke, som indeholder kalorier?

Det kan være sodavand, saft, friskpresset juice, drikkeyoghurt, kakao, café latte, vin, osv. Kalorier i flydende form mætter generelt meget dårligere end kalorier i fast form, og vi vil derfor formentlig ikke indtage mindre mad, selvom vi får drukket de mange kalorier. Derfor vil det ofte ende med plus på kaloriekontoen.

Det bedste ville være så vidt muligt at undgå flydende kalorier til hverdag eller i hvert fald at skære ned på dem med højt sukkerindhold. Det er også dem, som påvirker blodsukkeret mest og dermed øger den efterfølgende sult. Dernæst bør man kigge på konsistensen af det, man indtager, - jo mere flydende, jo mindre mættende – og jo mere indtager man formentlig i sidste ende.

Lav din egen smoothie

Lav din egen smoothie

Det bedste alternativ er naturligvis at lave sin egen smoothie eller iskaffe. På den måde, kan du helt selv styre indholdet.

En god ide er, at tilføje konsistent til fx din smoothie. Fx kan du gøre din smoothie mere 'spiselig' ved at tilsætte en topping, som skal spises med ske. Det kan fx være EASIS Classic Crunch. En fastere konsistens giver en meget bedre mæthed og tilfredsstillelse i form af sensorisk stimulering.

Flere undersøgelser viser, at konsistensen af sukkerholdige produkter påvirker indvirkningen på appetitten. Sukker på fast form, der kræver tygning, giver større sensorisk stimulering og mæthedsfølelse end sukker på flydende form (Kilde: "An investigation of the role of oro-sensory stimulation in sugar satiety").