Undgå de 5 klassiske fejl under et vægttab

De 5 klassiske fejl under et vægttab – og hvordan du kommer dem til livs.

Uanset om du ønsker at tabe få eller mange kilo, er der en række vægttabsfejl, du relativt nemt kan styre uden om.

"Hvorfor taber jeg mig ikke?", spørger du måske dig selv. Vi guider dig i denne artikel igennem de 5 klassiske af slagsen.
1) Du spiser for lidt

1) Du spiser for lidt

Når mange vælger at påbegynde et vægttab, er det ofte med stort plus på motivationskontoen, og resultaterne kan ikke komme hurtigt nok. Dog sker der ofte det, at du det første lange stykke tid, næsten sulter dig selv. Mindre mad er ikke lig med bedre/større vægttab. Tværtimod. Spiser du for lidt, vil du tære på din muskelmasse, samt på sigt nedregulere kroppens livsvigtige processer. Dette vil i sidste ende betyde, at du samlet set taber dig langsommere.

Muskelmassen er kroppens helt store motor, og gør du den mindre ved at spise for lidt, vil du også forbrænde mindre i løbet af et døgn.

To do:
Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få nok mad, men selvfølgelig ikke mere, end du har behov for under et vægttab.

De fleste kvinder på 70-80 kg, der går min. 10.000 skridt om dagen og træner 2-3 x om ugen, vil kunne tabe sig ca. ¾ kg pr. uge på 1400-1500 kcal. Bevæger du dig mindre eller træner mindre, vil vægttabet gå langsommere.

Om du spiser 3 eller 5 gange på en dag, betyder ingenting. Dog vil du med mellemmåltider kunne holde sulten for døren, så du ikke overspiser til dine hovedmåltider.

Gode mellemmåltider indeholder fibre og protein, da begge disse næringsstoffer giver en god og lang mæthed. Gode mellemmåltider under vægttab er et lille måltid, der indeholder omkring 100-150 kcal og kunne være;

• 150 g skyr med 20 g EASIS Topping karamel (144 kcal, 16,5 g protein og 7,1 g kostfibre)
• EASIS Crunchy Caramel bar (119 kcal, 7 g protein og 9 g kostfibre)
• 150 g skyr m. 15 g EASIS Müsli (ca. 2 spsk.) (154 kcal, 17,7 g protein og 4,2 g kostfibre)
• 2 skiver Wasa sports knækbrød m. 4 spsk. EASIS Jordbærmarmelade (113 kcal, 3,4 g protein og 6,7 g kostfibre)
• EASIS Soft bar peanut m. 50 g frugt/bær (137 kcal, 5,9 g protein og 9,8 g kostfibre)

Til din frokost og aftensmad kan du med fordel fordele din tallerken som på nedenstående billede:
Med en halv tallerken grove grønsager, ¼ tallerken protein, ¼ tallerken kulhydrat, og hvad der svarer til 1-2 spsk. fedt i midten, er du sikret en god mæthed uden for mange kalorier.

2) Du er sulten

Den første uge eller to under et vægttab kan godt føre til sult, da du har sat dit indtag af mad ned. Dette er normalt, da mavesækken skal vænnes til, at der skal mindre mad til, før du føler mæthed. Dog skal du ikke gå rundt og være sulten. Er du sulten øges risikoen for, at du spiser noget, der ikke harmonerer specielt godt med vægttab.

To do:
Spis hovedsageligt fødevarer der indeholder fibre og proteiner, da disse har en høj mæthedsværdi.

Din morgenmad kunne bestå af;

• Havregrød lavet af 1 ½ dl gryn kogt på vand toppet med 3 spsk. EASIS Hindbærmarmelade og 1 dl friske hindbær (233 kcal)
• 3 æg tilberedt enten som scrambled eller spejlæg med ½ skiver rugbrød og 2 spsk. EASIS Ketchup (303 kcal)
• 250 g skyr med 20 g EASIS Granola og 100 g frugt/bær (320 kcal)
• 40 g EASIS Cornflakes, minimælk og 15 mandler (353 kcal)

Derudover mætter grove grønsager også godt, da de indeholder fibre. Spis dem mellem måltiderne hvis mellemmåltider ikke er nok og selvfølgelig som godt fyld til frokost og aften.

Grove grønsager indeholder mere end 2 g kostfibre pr. 100 g, og kunne være;

Gulerødder
Blomkål
Broccoli
Grønkål
Pastinak
Ærter
Fennikel
Hvidkål
og mange flere.

3) Du bevæger dig for lidt

I starten af dit vægttab går du muligvis all in på træning. Træning kan medvirke til at bibeholde muskelmassen og forbrænde kalorier. Men går træningen ud over dit daglige aktivitetsniveau som at cykle til/fra arbejde, gå ned og købe ind og andre bevægelser i hverdagen, der ikke er decideret træning, vil du i sidste ende ikke vinde ret meget.
Træner du så meget, at du er for træt eller udmattet til at holde dine 10-15.00 skridt, vil du ikke vinde det store.

Undervurdér ikke hvor stor forskel der er på at gå 2000 skridt dagligt, imod 15.000 skridt. Kaloriemæssigt er der for en gennemsnitlig kvinde ca. 450 kcal til forskel.

450 kcal svarer til 4-5 EASIS-barer.

To do:
NEAT (Non Exercise activity) er uhyre vigtigt under et vægttab og betyder al den småbevægelse du laver i hverdagen, der ikke er decideret træning;

Går med hunden
Cykler til/fra job
Går ned og handler i stedet for at køre
Går et ekstra busstop osv.

Normalt er anbefalingen på daglige skridt 10.000. Under vægttab anbefales det, at komme helt op på 15.000. Det kræver en del at komme så højt op og det vil kræve, at du re-tænker din dagligdag.

Din telefon indeholder formegentlig en skridttæller, og ellers kan den hentes gratis i app Store eller Google play.

Reel træning er vigtig under et vægttab, da det ikke er din muskelmasse, du skal tabe af. Derfor skal du hellere styrketræne end udelukkende at konditionstræne og supplere med 10-15.000 skridt dagligt.

4) Du ligger for aggressivt ud

At være motiveret for at ville tabe sig er skønt, men hvis du ligger alt for hårdt ud, risikere du for hurtigt at gå død i din livsstilsændring. Hvis din livsstilsændring kræver for store ofre eller griber for meget ind i, hvordan du grundlæggende lever dit liv, vil du opleve, at du efter nogle uger synes, det er for hårdt.

To do
Spørg dig selv hvorfor du går i gang med et vægttab. Motivationen skal gerne komme indefra og ikke fordi du ”skal”, ”burde” eller blot ”vil”. Disse 3 udsagn er styret af ydre motivation og holder ikke ret lang tid ad gangen.

Start med at ændre 3 vaner ad gangen. Jo mere du ændrer vaner frem for at følge en striks overbevisning, jo større succes vil du få med dit vægttab.

5) Du vejer dig for ofte

Det kan hyle enhver ud af den under et vægttab, hvis du går på vægten og ser et udeblivende resultat. Hvis du vejer dig for ofte, vil du ikke se udviklingen og det kan være demotiverende.


To do:
Der sker mange ting i kroppen under et vægttab. Til at starte med, vil du højst sandsynligt indtage færre kulhydrater end du plejer, og dette medfører, at du taber væske. Dette sker fordi der pr. 1 g kulhydrat er bundet 3-4 g vand. Når du bruger af dit kulhydratlager (i muskler og lever), vil du også skille dig af med det væske, der er bundet til de lagrede kulhydrater.

Vej dig derfor kun hver 14. dag i stedet for dagligt/ugentligt. Der er store udsving på vægten, specielt hos kvinder, der stadig menstruerer. Op til ægløsning og menstruation vil vægten hos de fleste øges pga. væskeophobninger.


Skrevet af:
Anne Louise Knudsen. Klinisk diætist.