Du kender måske Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket. Begge mærker er gode og let genkendelige, når du handler ind i hverdagen og ønsker at tage et sundere valg. Det kan være svært at overskue en varedeklaration, så derfor kan det være en god ide at kende disse mærker.
NøglehulsmærketFor at få Nøglehulsmærket på en fødevare, skal den leve op til specifikke krav for indholdet af kostfibre, fedt, mættet fedt, sukker og salt. Disse krav sikrer, at produktet bidrager til en sund kost.
Du kan læse mere om de specifikke krav her:
http://altomkost.dk/noeglehullet/VeganermærketDet Grønne Hjerte
Der findes forskellige mærker for veganske produkter, og hos EASIS har vi valgt at bruge Dansk Vegetarisk Forenings mærke, Det Grønne Hjerte. Mærket findes for både vegetariske og veganske produkter, og foreningen har opstillet en række krav, som produkter skal overholde, før de må mærkes med Det Grønne Hjerte.
I vegetariske produkter skal der så vidt muligt kun bruges økologiske æg og mejeriprodukter, og så må dyr ikke være udnyttet på nogen måde i produktionen. For veganske produkter må der naturligvis ikke være brugt animalske ingredienser. Der er også regler om, at produkter som åbenlyst er veganske ikke må mærkes som veganske – fx agurker.
For at få lov til at bruge mærket, skal Dansk Vegetarisk Forening godkende hvert produkt, man gerne vil mærke som vegansk. På den måde er du garanteret, at produktet er vegansk, hvis du går efter Det Grønne Hjerte. Du kan læse mere om Det Grønne Hjerte og Dansk Vegetarisk Forening her.
https://vegetarisk.dk/maerkningsord...FuldkornsmærketBaggrunden for fuldkornsmærket er Fødevarstyrelsens officielle anbefaling formuleret i det officielle kostråd ”Vælg fuldkorn”. De anbefaler, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.
Fuldkornsmærket er din garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta. De specifikke krav, for hvornår en fødevare kan bære fuldkornsmærket, er forskellige afhængig af produkttype.
Læs mere om Fuldkornsmærket her:
http://www.fuldkorn.dk/