Pejlemærker i butikken

Du kender måske Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket. Begge mærker er gode og let genkendelige, når du handler ind i hverdagen og ønsker at tage et sundere valg. Det kan være svært at overskue en varedeklaration, så derfor kan det være en god ide at kende disse mærker.

Nøglehulsmærket
For at få Nøglehulsmærket på en fødevare, skal den leve op til specifikke krav for indholdet af kostfibre, fedt, mættet fedt, sukker og salt. Disse krav sikrer, at produktet bidrager til en sund kost.

Du kan læse mere om de specifikke krav her: http://altomkost.dk/noeglehullet/

Veganermærket
Det Grønne Hjerte
Der findes forskellige mærker for veganske produkter, og hos EASIS har vi valgt at bruge Dansk Vegetarisk Forenings mærke, Det Grønne Hjerte. Mærket findes for både vegetariske og veganske produkter, og foreningen har opstillet en række krav, som produkter skal overholde, før de må mærkes med Det Grønne Hjerte.

I vegetariske produkter skal der så vidt muligt kun bruges økologiske æg og mejeriprodukter, og så må dyr ikke være udnyttet på nogen måde i produktionen. For veganske produkter må der naturligvis ikke være brugt animalske ingredienser. Der er også regler om, at produkter som åbenlyst er veganske ikke må mærkes som veganske – fx agurker.

For at få lov til at bruge mærket, skal Dansk Vegetarisk Forening godkende hvert produkt, man gerne vil mærke som vegansk. På den måde er du garanteret, at produktet er vegansk, hvis du går efter Det Grønne Hjerte. Du kan læse mere om Det Grønne Hjerte og Dansk Vegetarisk Forening her.
https://vegetarisk.dk/maerkningsord...

Fuldkornsmærket
Baggrunden for fuldkornsmærket er Fødevarstyrelsens officielle anbefaling formuleret i det officielle kostråd ”Vælg fuldkorn”. De anbefaler, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.

Fuldkornsmærket er din garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta. De specifikke krav, for hvornår en fødevare kan bære fuldkornsmærket, er forskellige afhængig af produkttype.

Læs mere om Fuldkornsmærket her: http://www.fuldkorn.dk/

EASIS mærket

Hvad så med EASIS? Hvad betyder det, når et produkt er mærket med EASIS’ Glade Smiley?

EASIS produkter er altid:
• Uden tilsat sukker
• Max 10 E% fra sukkerarter og energigivende sukkeralkoholer

Men EASIS er også (afhængig af produkttype):
• Øget fiberindhold
• Øget proteinindhold
• Færre kalorier
• Mindre fedt
• Reduceret saltindhold


Årsagen til, at EASIS’ produkter ikke bærer fuldkornslogoet er, at Fuldkornmærkningen er en kommerciel ordning, som EASIS har valgt ikke at være med i. EASIS kan nemlig kun få mærket på 2 produkter i sortimentet, Müsli og Cornflakes, da Fuldkornsmærket ikke må bruges på produkter, som indeholder sødemidler. Det samme gælder for Nøglehulsmærket.

EASIS kan bruges som pejlemærke, når du er ude at handle ind, og gør det lettere i en travl hverdag at undgå tilsat sukker. Mange af EASIS produkter er endda lette at have med på farten og lige til at spise!