Ting du - måske - ikke ved om aspartam


Aspartam er et af de mest kontroversielle sødestoffer, og de fleste har nok også hørt om det før.

Aspartam er et kunstigt sødestof som søder ca. 200 gange mere end sukker. Det bliver brugt som sukkererstatning i adskillige lightprodukter. Aspartam blev godkendt som tilsætningsstof i Danmark i 1983, og er sikkerhedsgodkendt af myndighederne i EU og Danmark. På trods af det, er det ofte kilden til stor debat.

En af årsagerne til manges mistro til Aspartam skyldes, at det er et kunstigt fremstillet stof. Det er fremstillet af to aminosyrer (proteinbestanddele), som også findes i proteinerne i vores kost – nemlig ’phenylalanin’ og ’asparaginsyre’.

’Phenylalanin’ og ’asparaginsyre’ er naturlige stoffer, og i naturen optræder de altid sammen med andre aminosyrer. Når de isoleres fra de andre og sættes sammen, giver de en sød smag. Disse to stoffer er ikke sundhedsskadelige, men nødvendige for kroppens normale funktion. Som mange andre velkendte stoffer, f.eks. vitaminer og mineraler, kan de i ekstreme mængder medføre skader.

Aspartam nedbrydes til methanol

En anden årsag til den kritiske holdning til produkter med Aspartam skyldes, at der ved nedbrydning i kroppen dannes Methanol (træsprit). Methanol kan i store mængder føre til en forgiftning. Men den mængde Methanol som opstår, når Aspartam omdannes i tarmen, er mikroskopisk og helt uden sundhedsmæssig betydning. Methanol findes også naturligt i f.eks. æblejuice og cider, i tilsvarende små mængder.

I EU er der desuden sat stramt regulerede grænseværdier for stoffer, man tilsætter fødevarer. Aspartam har en fastsat ADI (Acceptabel Daglig Indtag) på 40 mg pr. kg kropsvægt pr. dag (EFSA). Lange studier og adskillige undersøgelser har vist, at man kan indtage den mængde Aspartam hver dag hele livet uden nogen skadelig effekt. Desuden er der fastsatte grænser for, hvor meget forskellige fødevarer og drikke må indeholde. En halv liter light sodavand må fx maksimalt indeholde 0,3 g Aspartam.

Dermed kan en person på 60 kg dagligt drikke 4 hele liter sodavand før ADI overskrides. Desuden er denne grænseværdi sat en faktor 100 under den faktiske grænse. Det vil i teorien sige, at en almindelig person hver dag kan drikke 400 liter sodavand uden skadelig effekt fra Aspartam – dog formentlig med andre konsekvenser (Kilde: ’EFSA completes full risk assessment on aspartame and concludes it is safe at current levels of exposure’).

Ifølge FDA (den amerikanske Food and Drug Administration) er Aspartam et af de mest gennemtestede og studerede tilsætningsstoffer. Der er lavet hundredevis af videnskabelige studier. EFSA (EU’s fødevarepanel, European Food Safety Authority) har i december 2013 lavet en stor rapport indeholdende en omfattende undersøgelse, hvor de gennemgår alt relevant litteratur om Aspartam svarende til mere end 600 studier. Rapporten konkluderer, at sødestoffet er sikkert i de mængder, der svarer til den nuværende acceptable daglige indtagelse, og anvendelsen af Aspartam som tilsætningsstof ikke indebærer nogen sundhedsmæssig risiko.

Aspartam i EASIS produkter?

Der er kun 2 af EASIS' produkter, som indeholder Aspartam – nemlig Perfect Strø og Perfect Sødetabs. EASIS har kørt flere forsøg, hvor Aspartam er blevet erstattet med andre sødemidler. Dog uden succes, da forbrugerne i sidste ende har foretrukket produkterne med aspartam pga. den gode smag. Hos EASIS går vi nemlig aldrig på kompromis med den gode smag.

Vi undgår dog helst at anvende Aspartam i vores produkter, da vi ved, at mange forbrugere fravælger produkter sødet med dette sødemiddel. På trods af det, henholder vi os til, at Aspartam er godkendt af EFSA.
Ellers værd at vide

Ellers værd at vide

Aspartam er mindre egnet til bagning end andre sødemidler, fordi det nedbrydes, når det opvarmes og dermed mister meget af sødmen.

Perfect Strø kan eksempelvis ikke bruges i bagværk, hvor det opvarmes over længere tid.

Måske har du også oplevet, at din light sodavand har smagt underligt. Det kan være, at den eksempelvis har stået i solen, på en varm altan eller andet i længere tid, hvormed sødmen og smagen er forsvundet.