Sukkerfrit slik eller slik uden tilsat sukker

Er sukkerfrit slik sundere?

Som udgangspunkt nej, da sukkeret ofte er erstattet af andre stoffer, men der er stor forskel på, hvad sukker erstattes af.

Mange sukkerfri produkter, som fx sukkerfri vingummi, lakrids og pastiller, indeholder sukkeralkoholen maltitol. Maltitol er et kulhydrat, der giver energi og en mindre blodsukkerstigning end almindeligt sukker, men som ved større indtag kan give maveproblemer, øge dit kolesteroltal og medvirke til opbygning af fedtdepoter. Så er der brugt maltitol i en vare, skal man ikke tro at den er kaloriefri og ikke påvirker blodsukkeret bare fordi produktet anprises som 'sukkerfri'.

Meget sukkerfrit slik indeholder også maltodextriner, som omdannes til druesukker, så snart det kommer ind i kroppen. Hos EASIS anvender vi hverken energigivende sukkeralkoholer eller maltodextriner i vores produkter på nær, hvor vi ikke har kunnet undgå det, som fx i små mængder i chokoladestykkerne i cookies og is. Men det er i så små mængder, at det ikke har betydning for blodsukkeret og kalorienivauet.

Hvad er forskellen på sukkerfri og uden tilsat sukker?

Nogle ingredienser indeholder naturligt forekommende sukkerarter f.eks. mælkepulver, bær eller kostfibre. Hvis der er naturligt forekommende sukkerarter til stede, som gør, at fødevarens samlede indhold af sukkerarter overstiger 0,5%, så må produktet anprises 'uden tilsat sukker'. Hvis fødevaren indeholder under 0,5% sukkerarter, så må varen anprises med 'sukkerfri'.

Hvorfor kan produkter, hvor der primært anvendes maltitol, kaldes sukkerfri?

Lovgivningsmæssigt skal sukkeralkoholer deklareres som et polyol i fødevarens næringsdeklaration, som underpunkt til kulhydrater. Under kulhydrater nævnes også 'sukkerarter' som underpunkt. Her deklareres det sukker, som er tilsat en vare, og de naturlige sukkerarter der kan være til stede i en fødevare. Som vist her:

Kulhydrater
- heraf sukkerarter
- heraf polyoler

Så længe sukkerarterne er under 0,5% i en fødevare, så må fødevaren anprises som værende 'sukkerfri'. Så bruger man maltitol som primært fyld i en vare i stedet for sukker, som f.eks. vingummi, så er det nemmere at opnå en sukkerfri anprisning, fordi maltitol ikke deklareres som en sukkerart, men som et polyol. For mange kan det måske være forvirrende, og man kan fejlagtigt tro, at det betyder, at det dermed ikke påvirker blodsukkeret, hvilket ikke er tilfældet. Det påvirker bare blodsukkeret i mindre grad end alm. raffineret sukker.

Hvorfor bruger EASIS helst ikke maltitol?

Det skyldes primært, at maltitol og andre energigivende polyoler påvirker blodsukkeret. Vi synes, at produkterne skal være gennemskuelige for vores forbrugere, og vi mener, at det kan være kompliceret, at man kan købe sukkerfrie produkter, som stadig giver blodsukkerstigninger – derfor vil vi gerne undgå det.

Vi bruger primært sødemidler, som ikke påvirker blodsukkeret og reducerer fedt hvor muligt. I stedet bruger vi primært kostfibre, som gerne skal sikre et mere stabilt blodsukker og ikke give store udsving, som produkter med sukker vil gøre. Dog skal det siges, at vores produkter fortsat indeholder kulhydrater, dog ofte færre end du vil finde i almindelige produkter med sukker. Og det er jo søde sager som slik, is og snacks, så de skal fortsat nydes med måde. Taget det høje fiberindhold i betragtning, er det også godt med mindre portioner, da maven sættes på arbejde.  

Hvordan påvirker kostfibre blodsukkeret?

Blodsukkerniveauet påvirkes af mængden af tilgængeligt kulhydrat – men også af mængden af fedt og kostfibre. Jo flere simple kulhydrater der indtages, desto hurtigere blodsukkerstigning – mens kostfibre og fedt giver en langsommere blodsukkerstigning. I forhold til kostfibre, som vi bruger meget af i vores produkter, så optages de ikke i tyndtarmen og går derfor ufordøjet videre til tyktarmen – og derfor påvirker de ikke blodsukkeret på samme måde som simple kulhydrater, der optages i tyndtarmen.

Sødet slik på en hensigtsmæssig måde

EASIS slik kan ikke betegnes som "sukkerfrit slik", da ingredienserne har et naturligt indhold af sukkerarter. Men vi bruger ikke tilsat sukker. I stedet bruger vi bl.a. Erythritol og intensive sødemidler. Erythritol findes naturligt i mange planter og indeholder ikke kalorier.

Som erstatning for sukkerets fylde i slikket, bruger vi så mange fibre som muligt. Det betyder, at mange EASIS produkter har et højt fiberindhold.

Vi lægger vægt på at søde vores produkter på den mest hensigtsmæssige måde, så vi får et så velsmagende alternativ til sukkerholdigt slik som muligt.

Sukkerfrit slik indeholder ofte maltitol

Når man handler slik og går efter slik uden sukker, så skal man være opmærksom på ingredienslisten. Ofte er produkter, som anprises med mærkningen 'sukkerfri' primært lavet af sødemidlet maltitol. Ulempen ved maltitol er, at dette sødemiddel påvirker blodsukkeret og bidrager med kalorier, når det anvendes som den primære ingrediens i en vare.

Hos EASIS bruger vi i stedet kostfibre som det primære fyld i bolsjer, karameller og vingummi. Det giver en bedre ernæringsprofil til produktet. Kostfibre er med til at stabilisere blodsukkeret og det bidrager til de 25g kostfibre, som det anbefales, at man indtager hver dag.