Nudging - Snyd dig selv til at spise mindre

Udviklingen af overvægt (BMI >25) i Danmark er desværre stigende. 51% af danskerne er nu overvægtige. Ud af de 51% er 57,7% mænd og 44,4% kvinder*. Udviklingen skyldes i høj grad tilgængeligheden af mad hele døgnet samt mulighed for at få fastfood leveret lige til døren næsten 24/7. Portionsstørrelserne er også blevet for store, og så er indtaget af kage og søde sager heller ikke blevet mindre. Desværre er mange heller ikke så fysisk aktive, som det anbefales.

Kan nudging være løsningen?

Kan nudging være løsningen?

Nudging er ikke en slankekur eller diæt. Nuding er adfærdsdesign, der får dig til at tænke og handle anderledes, end du gør i dag. Derudover behøver nudging ikke kun blive brugt i forbindelse med vægttab, men kan også sagtens bruges som værktøj til en sundere livsstil eller få dig til at komme i gang med tandtråden (som din tandlæge fortæller dig, at du skal bruge, hver gang du er der). Kort sagt skal nudging hjælpe dig med at gøre den sunde løsning til den nemmeste løsning.


Eksempler på nudging i vores dagligdag:

Rigtig mange steder i vores dagligdag oplever vi at blive nudget. Du ligger nok ikke mærke til det, og det er præcis meningen. Tydelige fodspor på gaden følger dig f.eks. hen til en skraldespand, så du smider dit skrald i den i stedet for at smide det på gaden. I Japan (og mange andre steder), er der kalorietal på trapperne for at indikere, hvor meget du forbrænder pr. trin i stedet for at tage rulletrappen.



'Nudge' dig selv

Der er forskellige arenaer i dit liv, hvor du kan nudge dig selv: Supermarkedet, kontoret, hjemme og i buffeten.
I supermarkedet:
Vær sikker på én ting – supermarkedet er til for at du skal købe deres varer. Og så er de designet til, at du køber mest muligt. De er indrettet, så du som kunde kommer gennem alle afdelingerne, og dermed bliver præcenteret for så mange varer som muligt. For at komme sundest igennem et supermarked, er der forskellige ting du kan gøre:

•Lav en madplan for ugen og lav en indkøbsseddel.
•Start i grøntafdelingen og reserver 50% af kurven/vognen til grøntsager.
•Gå uden om smagsprøver – du bliver ofte fristet til at købe noget du ikke har stående på din indkøbsseddel.
•Spotvarerne frister dig til at købe. Enten fordi det er billigt, kommer i en stor størrelse eller kun er der midlertidigt.
•Husk på, at hvad der er købt er spist!
•Vi spiser 18-25% mere mad hvis emballage er dobbelt størrelse.
•Vi spiser 30-45% mere hvis slik/snacks/ sodavand er i dobbelt størrelse.
•Lad dig ikke lokke af slik ved kassen.

I hjemmet:
Du kan gøre utrolig meget for at nudge dig selv derhjemme. Det er nemlig slet ikke lige meget, om der roder eller ej, hvordan køleskabet er indrettet eller hvad du ser som det første, når du åbner skabene med mad.

•Der er 30% sandsynlighed for, at du spiser det første, du ser, når du åbner køleskabet. Derfor skal der ikke ligge chokolade fremme og friste midt i køleskabet når du åbner det. Lad der hellere stå skrællede gulerødder eller vaskede cherrytomater der er klar til at blive hapset.
•Jo flere stk. der er af samme fødevarer, jo større risiko er der for, at du spiser mere af det – overflod øger forbruget.
•Jo længere tid du opholder dig i dit køkken, jo mere spiser du. Lad overfladerne være ryddet – fyldte flader frister.
•Har du snacks stående fremme, så hav dem i en ikke-gennemsigtig beholder. En glasbeholder frister dig mere, da du hele tiden kan se indholdet.
•Vi spiser 47% mere når vi er 3 personer der sidder ved et bord og spiser. Tallet er helt oppe på 70% mere hvis vi er 6 ved bordet. Du skal selvfølgelig ikke spise alene, men vær opmærksom på, at jo flere mennesker I er om bordet, jo mere spiser du.

På jobbet:
Jobbet er ofte et minefelt når det kommer til søde sager og fristelser. Kaffeautomaten kan lave rigtig mange typer kaffe med både sødmælk og sukker. Det kan hurtigt blive til mange kalorier om dagen uden du måske tænker over det. Derudover er der ofte en skål med synlige fristelser såsom bolcher, chokolade eller småkager fremme forskellige steder på kontoret eller i receptionen. Der er mange ting du selv er herre over;

•Sørg for at fristelserne gemmes væk i arkivskabe eller skuffer.
•Planlæg din frokost (eller ruten gennem buffet’en).
•Vælg sort kaffe eller te … altså uden mælk og sukker, men te må nu gerne være grøn, hvid eller rød!
•Tal om kageordning og find evt. alternativer.
•Spis kun i kantinen (og i hvert fald ikke gående eller stående).


I fritiden:
Kalorierne mellem måltiderne er ofte ikke småting, hvis du ikke holder et vågent øje. Et lille eksempel:

Jyttes kaloriebehov på en dag: 2000 kcal.
Snacks i løbet af en dag:

•1 lille cafe latte på vej til job
•2 Bastogene kiks om formiddagen
•30 g lakrids om eftermiddagen
•2 glas rødvin til maden
•4 tern chokolade
= 700 kcal.

Der er heldigvis ret mange steder, du kan sætte ind for at begrænse dit indtag at hygge-kalorier:

•Begræns tilgængeligheden af sødt i huset. Hvis det ikke er indenfor rækkevidde spiser du det ikke.
•Undlad for stor variation i det søde. M&M’s i mange farver får dig til at spise flere fordi du intuitivt gerne vil smage dem alle, og ikke snydes.
•Vælg slik og sødt der er enkelt-indpakket
Der er flere grunde til at enkelt-indpakket slik er bedre at spise end slik der ikke er pakket ind:
Du kan ikke tage en hel håndfuld karameller og komme dem i munden på en gang. Slik i papir er ofte karameller eller bolsjer som holder længere i munden end f.eks. labre larver. Slikpapir skaber skrald og skrald skaber opmærksomhed. Du bliver derfor opmærksom på, hvor meget slik du har spist.

*http://proxy.danskernessundhed.dk/S...

Skrevet af:
Anne Louise Knudsen, Klinisk diætist.