Steviaplanten har været kendt af indianerne i Brasilien og Paraguay i mere end 1500 år. Bladene fra planten søder 30-45 gange mere end sukker. Først i dette århundrede fik resten af verden øjnene op for det enestående sødemiddel.
Men først i 2011 blev et oprenset ekstrakt af steviaplanten (steviol glycosid) godkendt i EU til brug som sødestof i en række fødevarer. Steviol glycosid fra steviaplanten er ca 250 gange sødere end almindeligt sukker og er derfor et intensivt sødemiddel, der i de fødevarer, hvor det anvendes, skal kombineres med noget fyldstof for at opnå den samme struktur som i sukkersødede fødevarer, fx sukker, erythritol eller kostfibre (i EASIS bruger vi naturligvis ikke det første).
At sødestoffet er intensivt betyder, at der skal bruges en meget lille mængde og dermed et helt ubetydeligt antal kalorier i det enkelte produkt sammenlignet med sukker. Når fødevarer sødes med Stevia, anvendes det altså i så lille en mængde, at det bidrager med 0 kcal. Steviol glykosid påvirker heller ikke blodsukkeret og er mindre skadeligt for tænderne sammenlignet med almindelig sukker.
Dog skal man være opmærksom på, at fordi steviol glycosid ikke kan stå alene (der mangler fyldstof), er mange produkter, som er sødet med steviol glycosid også tilsat sukker. At der står 'med sødestof fra steviaplanten' er altså ikke en garanti for, at der ikke er tilsat sukker. Det kan være, at de blot er reduceret i sukker. Hos EASIS bruger vi aldrig sukker som fyldstof, da alle produkter er uden tilsat sukker. Derimod bruger vi først og fremmest kostfibre.
Smagen af stevia
En af ulemperne ved at anvende steviol glycosid er, at det ved høje koncentrationer har en lakrids-lignende aroma og en bitter eftersmag. Det er forskelligt fra person til person, hvor gennemtrængende den bitre smag er. Nogle mennesker bryder sig slet ikke om produkter, som indeholder sødemiddel fra steviaplanten, fordi den bitre smag hos dem er meget gennemtrængende.
Nyere forskning fra Technische Universitaet Muenchen (TUM) og det tyske institut for Human Ernæring Potsdam-Rehbruecke (DIfE) viser imidlertid, at man muligvis har fundet en måde, hvorpå den bitre smag kan undgås. Forskerne har blandt andet identificeret de receptorer på menneskets tunge, der aktiveres af Stevia. Derudover har de fundet frem til, at strukturen på steviamolekylet spiller en vigtig rolle ved bestemmelse af sødme og bitterhed. Disse nye opdagelser kan hjælpe med at minimere den bitre smag ved en selektiv dyrkning eller målrettet rensning under udviklingen af stevia-produkter (Kilde: Human Psychometric and Taste Receptor Responses to Steviol Glycosides). Denne forskning vil formentlig få en positiv indflydelse på Stevias fremtid.
EASIS produkter med stevia
Lige siden godkendelsen af steviol glycosid i 2011 har vi i EASIS arbejdet med at erstatte kunstige sødemidler med steviol glycosid. Derfor kan vi i dag tilbyde både EASIS Smørepålæg og forskellige chokoladeprodukter, som er sødet med sødestof fra steviaplanten.
Til at give fylde til produkterne bruger vi kostfibre og sødemidlet erythritol. Erythritol giver den samme fylde som sukker, men indeholder ingen kalorier. Stevia og erythritol supplerer derfor hinanden godt og tilfører chokoladen en smag af sukker uden at indeholde sukkerets kalorier. Bl.a. derfor er der 90% færre sukkerarter i EASIS Smørepålæg end i en traditionel smørepålæg.
Grunden til, at steviol glycosid ikke anvendes i flere af EASIS’ produkter er bl.a. den specielle smag samt teknologiske udfordringer. Hos EASIS er det altid vigtigst, at produkterne smager godt!