De Officielle Kostråd - Godt for sundhed og klima

I januar 2021 lancerede Fødevarestyrelsen 7 nye officielle kostråd – nu med fokus på både sundhed og klima. Her får du et lille overblik over, hvad der er nyt i kostrådene, og hvordan EASIS’ produkter kan gøre det lidt lettere at følge kostrådene.

De 7 kostråd:

- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand

Hvis du kendte de gamle kostråd, så kan du nok genkende de fleste af dem i de nye kostråd, fx at spise fuldkorn, at få 600 g frugt og grønt om dagen, og at spise mindre sukker. Der er dog ét område, hvor der er sket en særlig ændring i Fødevarestyrelsens anbefalinger.

Der er nemlig kommet fokus på at spise mere plantebaseret for at hjælpe danskerne til at spise mere klimavenligt. Derfor er anbefalingen for indtag af kød mindsket fra 500 g om ugen til kun 350 g om ugen, hvilket i gennemsnit svarer til 50 g kød om dagen.

Til sammenligning viste en undersøgelse af danskernes kostvaner fra 2011-2013, at der i gennemsnit spises 127 g kød om dagen. (Danskernes Kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet, s. 147: https://www.food.dtu.dk/-/media/ins...)

Spis mere planterigt – flere grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn

I stedet for kød anbefales det, at man spiser flere bælgfrugter, nemlig 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen. Bælgfrugter er en god kilde til protein, og så er bælgfrugter nogle af de fødevarer, som har det laveste klimaaftryk.
(Fødevarestyrelsen: https://altomkost.dk/raad-og-anbefa...)

Hvis du endnu ikke har hørt Fødevarestyrelsens sang ”Hvad er en bælgfrugt”, så er du måske stadig i tvivl om, hvad bælgfrugter egentlig er. Kort forklaret er bælgfrugter bønner, linser og kikærter. Men der er et par undtagelser: Grønne ærter, grønne bønner og edamamebønner tæller nemlig ikke med som bælgfrugter, fordi de høstes, mens de er friske og grønne, hvorimod bælgfrugter er tørrede. De grønne ærter og bønner tæller dog stadig med i grøntsagsregnskabet, så dem er det rigtigt fint at blive ved med at spise.
Fødevarestyrelsen: https://altomkost.dk/raad-og-anbefa...)

For mange mennesker er det en stor omlægning af deres madvaner at skulle spise mere plantebaseret. Det kan være svært at få bælgfrugterne med ind i køkkenet, hvis man ikke er vant til at bruge dem. Heldigvis er der hjælp at hente – der er nemlig masser af inspiration at finde til lækre retter med mindre kød og flere bælgfrugter. Hos EASIS har vi lavet kogebogen Free From med både vegetariske og veganske opskrifter, hvor du også kan finde inspiration til at få både grøntsager og bælgfrugter med i maden.

Spis mindre af det søde

En gammel kending fra kostrådene er, at man skal spise mindre af det søde. Sukker og søde sager bidrager nemlig ikke med noget særligt udover kalorier – derfor kaldes det også tomme kalorier. Her er EASIS produkter en løsning til at spise mindre tilsat sukker. Alle EASIS produkter er nemlig uden tilsat sukker, og det er dermed et fint alternativ til de sukkersødede lækkerier. Samtidig er der i en del EASIS produkter tilsat fibre som erstatning for sukker. Husk på at spise alt med måde – selvom der ikke er tilsat sukker i EASIS produkter, så må de stadig ikke tage pladsen fra de grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, som det anbefales, at man spiser. De kan i stedet være til den lille sult og den søde tand, og gøre det lettere ikke at indtage for mange kalorier.

Fødevarestyrelsen: https://altomkost.dk/raad-og-anbefa...