Forskning tyder på, at en kost med lavt GI kan være med til at sænke langtidsblodsukker for personer med diabetes (Low-glycemic index diets as an intervention for diabetes). Derfor kan det være godt at kende til, hvilke fødevarer, der har et højt og lavt glykæmisk indeks. Nogle ting giver lidt sig selv, fx at sukker har en stor påvirkning på blodsukkeret, men man tænker måske ikke over, at cornflakes, kartofler og ris også medfører en stor stigning i blodsukker. Det betyder dog ikke, at du slet ikke kan spise brød, kartofler og ris.
Mængden du spiser, er nemlig afgørende for, hvor meget blodsukkeret vil stige. Så ved at spise mad med højere GI i mindre mængder, kan du undgå en stor stigning i blodsukker. Samtidig er det godt at få spist mad med mange kostfibre, nemlig grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter, som rugbrød, havregryn og fuldkornspasta.
(Diabetesforeningen:
https://diabetes.dk/sundhed/mad/kul...)
Der er dog et MEN, for nogle fødevarer kan godt have et lavt glykæmisk indeks, selvom de ikke har et højt indhold af fibre. Fx kan pizza og is også have et lavt GI, men det er fordi der er et højere indhold af fedt, som giver en langsommere stigning i blodsukker.
På Diabetesforeningens hjemmeside kan du læse mere om kulhydrater og deres påvirkning på blodsukkeret:
https://diabetes.dk/sundhed/mad/kul...Mange EASIS-produkter indeholder kostfibre. Når vi fjerner sukkeret, skal der nemlig noget andet i for at give fylde, og det er kostfibre gode til, samtidig med at de bidrager med mindre energi end sukker.