Spot og kvit dine dårlige vaner under et vægttab

Konkrete råd til at spotte og kvitte de dårlige vaner under et vægttab

Under et vægttab er der en række dårlige vaner, der kan spænde ben for, at du opnår dit mål. Vanerne kan være flere år gamle og godt indgroet. Måske er du opmærksom på dem, og måske har du slet ikke lagt mærke til dem.

Hvis du kan genkende dig selv i nogle af de nedenstående dårlige vaner, kan du med fordel tage dem under kærlig behandling;

Dårlig vane nr. 1: Du spiser portion nr. 2 fordi alle andre ved bordet gør

Ofte spiser vi sammen med andre, hvilket i nogle situationer kan få dig til at slå autopiloten til eller kopiere uhensigtsmæssig adfærd hos dem, du spiser sammen med.

Hvis du altid har spist to portioner mad, skal der ikke meget distraktion til, før du helt automatisk vil fortsætte i det spor. Når du spiser sammen med andre, vil du ofte blive smittet af deres spisemønstre. Mærk godt efter om du reelt har behov for mere mad efter første portion, også selv om de andre ved bordet spiser markant mere end dig.

Dårlig vane nr. 2: Du overspiser sunde fødevarer

Mandler er et glimrende eksempel på en fødevare, som indeholder gode fedtstoffer, fibre og en masse næringsstoffer. Men de indeholder også lige så mange kalorier som en Ritter sport pr. 100 g.

Spiser du 50 g mandler har du spist 265 kcal. Dét svarer for mange under vægttab til en mindre morgenmad. Du har måske altid haft for vane at spise mandler som mellemmåltid, hvilket også er ganske fint, men spis i stedet ca. 20 mandler (106-132 kcal) som mellemmåltid i stedet for en stor håndfuld (som regnes for at være 35 stk/180 kcal).

Et andet godt eksempel, der hitter på frokostrestauranter og morgenmadsbilleder på Instagram i øjeblikket, er avocadoen. Den indeholder, ligesom mandlerne, nogle rigtig gode fedtstoffer, en del fibre og en masse vitaminer og mineraler. Men den indeholder også en del kalorier. En mellemstor avocado på 130 g, indeholder 240 kcal. Spis hellere ½ i stedet for at lade vanen tage over, fordi du plejer at spise en hel.

Dårlig vane nr. 3: Du sover for lidt

Når du sover for få timer, vil du i løbet af dagen opleve at være mere sulten og have sværere ved at mærke din fornemmelse for, hvornår du er mæt. Derudover, vil du også have en øget lyst til sødt og din energi og lyst til at være fysisk aktiv er også væsentlig begrænset.
Sover du for lidt, vil du også øge risikoen for at deponere fedt omkring organerne.
Alt i alt, skal du altså have styr på dine søvnvaner, hvis du vil have succes med dit vægttab.
Hvor mange timers søvn er individuelt, men en voksen skal i gennemnit have ca. 7 timer og føle sig udhvilet derefter. Måske er det på tide at få sparket dig selv lidt før i seng, end du plejer!?

Dårlig vane nr. 4: Du sammenligner dig med andre

Jeg har utallige klienter, der konstant sammenligner deres vægttab med andres. De har altid kun kigget på vægten og oplever et nederlag hver gang de ser en anden tabe sig X antal kilo hurtigere end de selv kan. At sammenligne dit vægttab med andres får du absolut intet ud af. Du kender ikke deres udgangspunkt, og du kender ikke deres ressourcer på forskellige områder. Derfor skal du droppe vanen med at kigge på andre, og i stedet kigge dig selv i spejlet og se, hvad din nye livsstil giver dig.

Kalorie swaps

Nogle dårlige vaner handler også om, at du vælger et for kalorieholdigt alternativ.
Nedenfor kan du se nogle ombytninger, der i sidste ende sparer dig for en hel del kalorier, men som giver dig samme fornemmelse:

1 Snickers (57 g) 276 kcal vs EASIS Soft Peanut-bar (30 g), 112 kcal. Du sparer 165 kcal

Hvedetortilla, 40 g, 124 kcal vs Æggewrap à 4 æggehvider, 69 kcal. Du sparer 55 kcal

Chai latte m. sukker på sødmælk, 3 ½ dl, 339 kcal vs EASIS Chai latte på minimælk (3 ½ dl) 186 kcal. Du sparer 153 kcal

Solbærsaft à ½ dl saft blandet m. vand 125 kcal vs EASIS Solbærsaft  à ½ dl blandet m. vand, 21 kcal. Du sparer 104 kcal

Alm. chokoladekage, 50 g, 240 kcal vs EASIS Kagemix chokolade, 50 g færdigbagt kage, 110 kcal. Du sparer 130 kcal

Chokoladeis, 100 g, 235 kcal vs EASIS Chokoladeis, 100 g, 118 kcal. Du sparer 117 kcal

Abrikosmarmelade, 1 spsk., 49 kcal vs EASIS Abrikosmarmelade, 1 spsk., 7 kcal. Du sparer 42 kcal

Derudover kan traditionelle produkter skiftes ud med EASIS som fx:
- Traditionelle kartoffelchips kan skiftes ud med EASIS Chips med højt proteinindhold. Du sparer 60% fedt
- Traditionelle lakridsboljser med sukker kan skiftes ud med EASIS Spejder Bolsjer. Du sparer 55% kalorier
- Traditionel sveskegrød kan skiftes ud med EASIS Sveskegrød. Du sparer 38% kalorier


Skrevet af:
Anne Louise Knudsen. Klinisk diætist, Diætpiloten