Guideline for mellemmåltider


Kender du det, når du er på vej op for at træne, og maven begynder at rumle lidt? Eller at du lige er blevet færdig med dagens træning og begynder at mærke sulten snige sig ind på dig? Endnu værre bliver det ved tanken om, at du først skal ned at handle og hjem og lave mad! En rugbrødsmad er sjældent indenfor rækkevidde, så ofte ender det med et mere usundt alternativ.

Der er flere problematikker ved denne løsning: Foruden det høje sukkerindhold, man nemt kan ende med at indtage, ender man hurtigt med at indtage et helt måltid frem for et lille mellemmåltid. Og lige så svært det er at træne på tom mave, lige så ubehagelig kan det være med maven fuld.
EASIS barer indeholder 100 - 126 kalorier alt efter hvilken variant, du vælger. Det svarer til kaloriemængden i et perfekt mellemmåltid. Barerne er nemme at have med på farten, og de stiller den lille sult med en god kombination af proteiner og kostfibre.

I 'De Nordiske Næringsstofanbefalinger' (NNR, 2012) anbefales et regelmæssigt måltidsmønster med eksempelvis tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider på et døgn. Årsagen til denne anbefaling er, at et regelmæssigt måltidsmønster sikrer et stabilt  blodsukker og dermed mindre risiko for at gå sukkerkold og ryge i ’sukkerfælden’.
Hvor mange kalorier, man skal indtage om dagen, er meget individuelt. Her spiller køn, alder, højde, vægt og ens daglige fysiske aktivitetsniveau en væsentlig rolle. Et vejledende tal er, at en gennemsnitlig kvinde skal have omkring 2000 kalorier om dagen. Ud fra dette tal svarer et mellem måltid på 5-10% til 100-200 kalorier.