Kostfibre i stedet for sukker


Der er efterhånden ingen, der er i tvivl om, at de fleste chokoladebarer er fyldt med sukker og tomme kalorier. Og vi ved godt, at de ikke indgår i en sund dagligdagskost. Men hvad så med de proteinbarer vi spiser efter lange svedige timer i det lokale fitnesscenter? Er de så meget bedre, eller bliver vi snydt af omstændighederne og reklamer? Ikke nødvendigvis, men man skal være opmærksom.

Billedet her giver et godt indblik i sukkerindholdet i en tilfældig proteinbar sammenlignet med en EASIS bar.
Udover at EASIS Free Barer naturligvis er uden tilsat sukker, indeholder fx Crunch bar også hele 9 gram fibre pr. bar, hvilket svarer til over 25 %. Tilsvarende indeholder proteinbaren ved siden af cirka 0,4 gram pr. bar, hvilket svarer til 0,6 %.

Men hvad er fibre overhovedet, og hvorfor er de så gode?

Men hvad er fibre overhovedet, og hvorfor er de så gode?

Fibre, eller kostfibre, er faktisk et kulhydrat. Allerede her kan det give anledning til bekymring for mange - for hey, er kulhydrat ikke det vi skal holde os langt fra, hvis vi gerne vil være sunde? Her er svaret naturligvis nej. Faktisk bør hele 45-60 % af kosten udgøre kulhydrater ifølge de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen. Udfordringen er bare, at både sukker og kostfibre indgår i kategorien ”Kulhydrater”, men de har vidt forskellige påvirkninger på vores krop.

Og hvad var så det gode, ved de kostfibre?
Kostfibre giver maden struktur og stimulerer dermed til en øget tygning. Kostfibre er vandbindende, hvilket bidrager til, at maden får en større volumen og dermed et lavere kalorieindhold pr. gram. Din mad kommer altså til at fylde mere, og vi kan derfor tilføje endnu en positiv ting til listen: Nemlig en øget mæthedsfølelse ved at indtage mad med højt fiberindhold. Desuden bidrager kostfibre til en god fordøjelse, ved at maden kommer hurtigere gennem tarmen og modvirker forstoppelse.

Det anbefales generelt, at man spiser 25-35g kostfibre om dagen.

Gode kilder til kostfibre i den danske kost er fuldkornsprodukter som rugbrød, havregryn, kolde kartofler (afkølet efter kogning), fuldkornspasta, grove grøntsager som gulerødder og broccoli, frugt, etc.
Fiberindhold i forskellige fødevarer

Fiberindhold i forskellige fødevarer

Ved at spise en varieret kost, får man let indtaget de anbefalede 25-35g kostfibre om dagen. Din dagskost kan eksempelvis indeholde:

Ved at spise en varieret kost, får man let indtaget de anbefalede 25-35g kostfibre om dagen. Din dagskost kan eksempelvis indeholde:

Så husk næste gang du ser Den Glade Smiley på din bar, ved du, at den, foruden at være uden tilsat sukker, også er fyldt med kostfibre.




Skrevet af Stephanie Agger, maj 2016.

Kostfibre og deres effekt på blodsukkeret

Kostfibre påvirker blodsukkeret. Så når vi hos EASIS bruger kostfibre, vil der stadig være en påvirkning af blodsukkeret, men ikke på samme måde som hvis et produkt indeholder sukker. Kostfibre påvirker blodsukkerniveauet på en mere positiv måde. Jo flere simple kulhydrater der indtages, desto hurtigere blodsukkerstigning. Raffineret sukker er en simpel kulhydrat til forskel fra kostfibre, som giver en langsommere blodsukkerstigning. Kostfibre, som vi bruger
mange af i vores produkter, som fyld i stedet for sukker, optages ikke i tyndtarmen og går derfor ufordøjet videre til tyktarmen – og derfor påvirker de ikke blodsukkeret på samme måde som simple kulhydrater, der optages i tyndtarmen.