Sådan holder du motivationen under dit vægttab

Hold motivationen under dit vægttab - 3 konkrete tiltag

Du har garanteret prøvet et utal af slankekure, og motivationen er høj til at starte med. Men hvorfor er det, at det aldrig rigtig lykkes?

Fra naturens side, søger vi væk fra ubehag og fare, og hen mod det trygge og behagelige. Når du går på en stram kur i for lang tid, vil du næsten automatisk søge mod de gamle vaner, der ofte indebærer tryghed i form af sødt og for mange kalorier.

I denne artikel får du konkrete redskaber til, hvordan du holder motivationen i mere end bare en måned.

Ydre motivation og ægte motivation

De fleste har på et givent tidspunkt været igennem følgende scenarie:

- Det er mandag.
- Du har haft en lang dag på jobbet.
- Maden i kantinen var dårligere, end den plejer at være, kaffemaskinen var brudt sammen og din chef var en lidt større tåbe end sædvanlig.
- Derudover stod regnen ned i lår-fede stråler, så dit hår hele dagen har lignet en høstak.
- Du har planlagt at tage i fitness for at træne, når du får fri. Du gider egentlig ikke, men inde i dit hoved kører sætningen ”jeg burde”, ”jeg skal” “ [indsæt selv endnu en sætning, som du jævnligt slår dig selv i hovedet med]".

Måske får du trænet denne dag, måske gør du ikke. Hvis du ikke gør, vil du resten af dagen være plaget af dårlig samvittighed og irritation over, at du ikke kom af sted.
Viljestyrke vs. selvdisciplin

Viljestyrke vs. selvdisciplin

Du kan også kopiere ovenstående til madvaner;

Du har, inden du tager til fødselsdag, besluttet dig for kun at spise et enkelt stykke kage. Dog sidder du alligevel under hele seancen og skændes med dig selv om, hvorvidt du burde tage et stykke til (for det er jo den gode med kagecreme OG flødeskum + du jo løb lidt i går).

Du kan måske godt se, hvor det bærer hen?

De 2 ovenstående hændelser handler begge om viljestyrke, selvdisciplin og motivation.

Der er blot den forskel, at viljestyrke og selvdisciplin intet har med ægte motivation at gøre.

Viljestyrke og selvdisciplin omfatter: Skal, burde, nødt til. Den måde at tænke på, holder dig kun kørende mod et mål et par uger eller et par måneder, før du må kaste håndklædet i ringen.

Du kan i samme ombæring notere ned, hvor mange forskellige kure/diæter du gennem tiden har prøvet. Derefter kan du sætte hak ved, hvor mange af dem, der har virket for dig i det lange løb. For mange vil der nok være nul hak.

Dette fordi du kun har været drevet af viljestyrke og selvdisciplin. Når viljestyrken aftager og selvdisciplinen får et dyk, er der ikke meget tilbage, og din strenge kur begynder at smuldre.

Hvis du I stedet var drevet af indre motivation, så vil du se, at resultatet af dine anstrengelser rent faktisk ville bære frugt i det lange løb.

Du er for eksempel kun sammen med gode venner/veninder fordi du har lyst til det.

For at undgå at komme i en situation, hvor du skal diskutere med dig selv om, hvorvidt du skal spise kage eller ej, så hav en bedre løsning ved hånden. Det kan eksempelvis være en EASIS chokoladebar. Den tilfredsstiller stadig din søde tand, men indeholder kun 1/4 kalorier af, hvad et stykke kage indeholder.

Fokus på følelser

Hvis du følelsesmæssigt er forbundet til et mål, er der langt større sandsynlighed for, at du kommer i mål.

Noter ned på et stykke papir, de 3 følelser dit nuværende mål skal give dig.

1___________________________

2___________________________

3___________________________

Det kan være, at du gerne vil føle dig stærk, glad, sexet eller andet, når du når dit vægttabsmål. Uanset hvad du noterer ned, har du på ét eller andet tidspunkt i dit liv haft den følelse før.

Du kan sikkert med lidt øvelse, genkalde følelsen, hvis du får lidt tid for dig selv, og gengiver situationen for dit indre øje.

Næste gang du står overfor en udfordring, der kan stå i vejen for dit mål, så giv dig selv et par minutter og genkald den følelse, du gerne vil opnå. Når du har genkaldt dig f.eks. følelsen af at være STÆRK, vil du have lettere ved at træffe valget om fitness eller sofa.

Nydelse

Under et vægttabsforløb er det vigtigt, at du ikke føler det som en sur pligt, men rent faktisk kan nyde, at du gør noget godt for din krop.

Så længe du ikke kobler sund kost og motion til nydelse, vil du altid være drevet mod slik/inaktivitet/usunde vaner, da disse er forbundet med nydelse for rigtig mange.

Det er derfor helt essentielt, at du gør dit vægttab til noget, du forbinder med nydelsesfuldt og sjovt.

Husk derfor selvforkælelse og belønninger når du har sejre i forløbet, ikke kun når du har opnået dit slutresultat.

Du skal selvfølgelig ikke fejre dine sejre med en tur til bageren. Brug i stedet nogle søde ting med færre kaloier, fx en EASIS isbar. Den vælter ikke kalorier-budgettet, men kan være en god lille belønning fredag aften efter en uge med god motion og sund mad.

Frihed og selvbestemmelse

Pisk og restriktioner virker ikke i længden. Når du tager ejerskab og føler dig fri til selv at vælge hvordan dit vægttab skal forløbe, er du på rette vej. Når du er fri for følelsen af restriktioner og selvhad, vil du bedre kunne mærke efter, hvad du og din krop har behov for.

En fridag, en aften alene på sofaen, en gå-tur i skoven, søvn, et godt grin? Husk at mærke efter, så det ikke er vægttabet, der styrer dig, men dig der har kontrollen.

De 3 skridt

For at holde motivationen, er der altså 3 ting du skal have fokus på;

1. Fokuser på de følelser du ønsker et vægttab skal give dig:
Lav en liste med de 3 følelser du ønsker at føle mere af, når du har opnået dit vægttab.

2. Få mere nydelse ind i dit vægttabsforløb
Overvej hvordan dit vægttabsforløb kan gøres mere sjovt og nydelsesfuldt for dig selv.

3. Drop de negative og restriktive tanker
Øv dig i at sætte farten ned, og lyt til dig selv. Jeg har endnu ikke hørt en god undskyldning for at banke dig selv i hovedet!


Skrevet af:
Anne Louise Knudsen. Klinisk diætist, Diætpiloten