Luciaboller

Opskrift på luciaboller uden tilsat sukker. Luciaboller, luciabrød eller "lussekatte" er bagværk, der stammer fra Sverige og som man traditionelt spiser på Luciadag den 13. december. Det er en sød gærbolle der er krydret med safran. Her giver vi en opskrift på luciaboller uden tilsat sukker som fx kan serveres Luciadag.

16 portioner/16 stk

Ingredienser:
½ spsk EASIS Perfect Multisød
½ g safran
100 g blødt smør
2 ½ dl minimælk
25 g gær
1 æg
600 g hvedemel
1 tsk groft salt
40 g EASIS Perfect Fit

Pynt
ca 20 g rosiner
1 æg til pensling

Fremgangsmåde:
Kom Multisød og safran i en morter og knus det.
Kom safranblandingen, ¼ af smørret og halvdelen af mælken i en kasserolle og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld det i en stor skål og tilsæt resten af mælken så blandingen bliver fingerlun. Rør gæren ud heri. Rør derefter æg i.

Bland mel, salt og Perfect Fit i en skål. Tilsæt en del af melblandingen til mælkeblandingen, men hold lidt tilbage. Rør dejen sammen. Ælt skiftevis melblandingen og resten af smørret ind i dejen indtil den er glat og smidig.

Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.

Læg rosinerne i blød i koldt vand.

Del dejen i 16 lige store dele. Rul dem til lange pølser (ca 40 cm) og form til forskellige figurer.
Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 200°. Lad luciabollerne efterhæve tildækket mens ovnen varmer op.

Afdryp rosinerne og dekorér luciabollerne med dem. Pensl bollerne med sammenpisket æg.
Bag dem i 12-15 minutter til de er gyldne.
Relaterede varer
Luk